lazada

Puteri Kenari

blog ini adalah blog peribadi.Dalam masa yang sama, saya adalah seorang peniaga online dan sudah mendaftar dengan ssm

Selasa, 6 Disember 2016

Perkhemahan unit beruniform SKBY 2016

           Perkhemahan unit beruniform SKBY 2016 ini diadakan pada 16hb-18hb November 2016.Seperti yang saya pernah katakan, saya tak.sempat nak update tentang aktiviti ni kerana kekangan masa,Alhamdulillah...hari ini saya rasa sangat teruja untuk berkongsi cerita ini.

          Pada 16hb November 2016,aktiviti bermula pada sebelah petang.Khemah siap dipasang dengan rapi.
           Selepas khemah siap dipasang,aktiviti membina gadjet mula dijalankan.Masing masing sungguh seronok menimba pengalaman baharu ini.Saya sempat juga memberi mereka semangat untuk berusaha menjana idea untuk menjayakan aktiviti mereka.
           Setelah berpenat lelah menyiapkan gadjet, mereka bergegas ke surau asrama untuk menunaikan solat maghrib berjemaah dan mandi.Selesai semuanya ,barulah acara mengisi perut.Tetapi anak anak yang menginap di asrama harus makan makanan asrama.Kalaulah mereka dapat makan bersama sama kan lagi real...
           Hari kedua perkhemahan, saya tumpang seronok melihat gadjet hasil kerja anak anak ini.Semua gadjet kat atas ni semuanya diberi markah untuk kekemasan hasil kerja tangan mereka.
           Saya amat tertarik dengan gadjet ini.Bagi saya ,ianya adalah gadjet yang paling kemas dan teliti.Rasanya ada pembantu dewasa menjadikan hasil kerja mereka begitu teliti.Huhuhu...
           Gadjet ampaian juga dibuat walaupun hasilnya boleh tumbang walau hanya dengan sekali tiupan bayi,hihi...ibaratlah kan...tapi alhamdulillah... boleh juga menyangkut tuala.
           Kumpulan ini memang patut diberi markah lebih untuk gadjet kasut yang tegap ini.Maunya saya tak puji....siapa pulak pembantu mereka...hihi..Tapi sebenarnya tiada dalam senarai pertandingan untuk gadjed lain selain gadjed tripod tu.

          Sebelum memulakan aktiviti,semua murid bersenam robik .Gambar tak dapat share sebab pagi ini saya menemankan Angah di bus stop.Angah akan balik ke KUIS untuk menyambung pelajarannya dalam sem 2.Kesian angah terpaksa naik bas sendiri je ke sana.Tapi nak buat macam mana...situasi kami tak dapat menghantar beliau ke kolejnya.

          Sambung kisah budak budak tadi, mereka diberi masa untuk mencari idea untuk persembahan kebudayaan pada sebelah malam nanti. Sayang sekali, tiba tiba hujan turun selebat lebatnya sedangkan mereka semua tidak berada di khemah.Apa nak buat..habis banjir khemah mereka.Kesiannya...

          Terkenang zaman saya sekolah kat smj.21 dulu.Berkhemah atas bukit tepi sekolah.Pada malamnya hujan turun lebat giler...ramai yang sempat tidur dalam air.Sudah rasa basah baru tersedar.

          Kami dulu takdelah khemah serupa demeh ni...khemah atas tanah je.Mana khemah yang buat longkang dalam,takdelah tidur dalam air...tapi khemah kami,longkangnya cuma tiga inci.Barulah saya tahu kenapa cikgu suruh buat longkang di sekeliling khemah.

          Di kesempatan ni,saya nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga byat arwah Cikgu Azahari dan Cikgu Dzulkarnain yang banyak mengajar kami membina keyakinan diri.Terima kasih juga buat rakan rakan pengakap SMJ 21.
           Maka berbalik pada kisah khemah banjir anak anak SKBY PULA. Nasib baik ustaz kita ni sudi membantu anak anak mengeringkan apa yang patut.Apa yang sedih,ada antara anak anak yang terpaksa memakai pakaian lembab untukbaktiviti seterusnya.bantal dan selimut juga terpaksa jemur pagi ini.
           Untuk makan tengahari dan malam sepanjang petkhemahan unit beruniform SKBY 2016 ,guru guru berganding bahu menjadi tukang masak buat anak anak murid kesayangan. Bukan senang nak rasa air tangan cikgu cikgu cantik ni kan...

          Takdelah macam kami dulu.Saya jadi quater masters?saya manalah pandai masak sangat masa tu.Tapi hentam sajalah...janji boleh makan.

          Aktiviti terhenti sebentar untuk acara penyampaian keputusan peperiksaan UPSR 2016.Yang ni saya nak buat entry lain nanti.Selepas majlis, aktiviti jungle tracking diadakan.tapi kali ni padang tracking.
           Pada sebelah petang,aktiviti lasak diadakan.Kebetulan pula baru lepas hujan lebat,memang lasak habislaa...Gambar atas ni ,acara menyusup di bawah jaring.
           Ini pula,bergayut macam kat monkey bar tu kan....bezanya ianya menggunakan tali dan talinya pun sangat licin dan.basah.
           Ini pula acara superman terjun kolam.Rasanya acara ni memang sangat dinantikan.Kalaulah diberi kebenaran berendam lama,memang jadi itiklah diorang ni.Ada juga beberapa lagi rintangan yang saya tak sempat ambil gambar.Maklumlah...sibuk nak merakam video.

          Selepas acara ini berakhir,markah diambil untuk mencari pemenang.Acara ini juga menjadi penyumbang markah untuk setiap kumpulan.
           Akhirnya malam kemuncak untuk perkhemahan unit beruniform SKBY 2016 pun tiba.Tema yang diberi adalah P.Ramlee.Pemenang untuk malam ini adalah sketsa dari filem pendekar bujang lapuk.

           Kalau kita tonton cerita ini banyak kalipun kita pasti tergelak lucu.Apatah lagi kalau anak anak yang lakonkan semula.Untunglah saya dapat berkumpul bersama mereka.

          Selit sikit zaman saya dulu,camp fire adalah acara yang paling dinantikan.Bukan sahaja untuk persembahan,tetapi kami menyalakan unggun api yang besar dan kami menglilingi api dan membuat persembahan sambil diterangi api semula jadi.Seronok sangat tau...tapi sebelum tu kami dikehendaki menyumbangkan kayu api sikit sorang untuk acara ni.Makanya... banyaklah barang yang kami terpaksa bawa untuk perkhemahan.
           Selepas majlis kebudayaan, acara masak bbq pula.Alahai...sedapnyalah...Sayangnya gambar yang saya ada dalam kamera tak dapat dikongsikan sebab masalah teknikal.Kalau tidak,mahu meleleh air liur korang tengok gambar.Apa lagi kalau yang membakar ayam tu adalah cikgu cikgu yang cantik dan hensome.

          Acara terakhir,tidur ajelaa...esok jumpa lagi.Dengar cerita ramai yang tidur sampai jam lima pagi.
          Hari ini adalah hari terakhir perkhemahan unit beruniform SKBY 2016. Khemah sudah dibuka dan dikemaskan.Beg pakaian dikumpulkan.Acara penyampaian hadiah untuk semua aktiviti anak anak yang dipertandingkan.

          Sebelum pulang,mereka sempat makan tengahari hasil air tangan cikgu cikgu lagi sekali.Akhir sekali,
Bersurai...Alhamdulillah....

          Terima kasih semua guru guru SKBY dan tak lupa GB SKBY, Puan Haliza yang tak dapat hadir kerana situasi yang tak dapat dielakkan.Assalamualaikum


       

Selasa, 29 November 2016

Susahkah menjadi blogger?

Assalamualaikum...

Pertama sekali, jutaan terimakasih buat seorang insan bernama Adam yang sudi meninggalkan sebuah komen yang amat bermakna buat saya.

Persoalan yang saya sedang pertimbangkan sekarang , Susahkah menjadi seorang blogger?

Pada dasarnya,saya tidak pernah berasa susah menjadi seorang penulis blog kerana saya memang sangat suka menulis.

Suatu ketika dahulu, ianya memang sangatlah mudah kerana saya adalah seorang suri rumah tangga sepenuh masa.Tetapi bila status kerjaya saya bertukar,amat sukar rasanya untuk menjadi seorang blogger.Keletihan bekerja dan tanggungjawab seorang isteri dan  ibu menjadikan saya terlalu sibuk.

Komen ini membuatkan saya berfikir,layakkah saya menjadi seorang blogger kalau saya tak sanggup untuk mengorbankan sedikit masa untuk menyiapkan sebuah entry?Waaaaa....rasa nak nangis nak jawab soalan ni tau... Memang jawapan yang harus diberi adalah saya tidak layak.Tetapi persoalan seterusnya, Apakah saya sanggup melepaskan blog ni?Tidak! Sama sekali tidak sanggup.

Maka...kesimpulannya, jawapan kepada soalan Susahkah menjadi seorang blogger?
Memang susah...tetapi demi minat yang mendalam,insyaallah saya akan berusaha menjadikan blog ini lebih aktif.

Saya juga akan membuang senarai blog yang tidak lagi aktif dari bloglist saya yang berjela jela tu.Kalau tak salah saya, sudah setahun sejak saya berpindah ke kampung ini,saya tidak pernah update senarai bloglist saya.Sedih kan?

Jadi...kalau korang sayang blog korang, jagalah blog korang supaya labah labah tak berani nak buat sarang.Letih korang nak memanjat nak buang sawang tu nanti.

Akhir kata ,Tiada apa yang mudah.Semuanya perlukan usaha dan pengorbanan.Alhamdulillah...Belum terlambat untuk kita mengejar impian walau usia mungkin sudah hampir ke penghujung.Kerana tiada siapa tahu bilakah ajal bakal menjemput kita.Siapa tahu saya dapat berblogging dengan jayanya untuk beberapa tahun lagi kan...Wallahu A'lam.

Ahad, 27 November 2016

Satu entry dua post

Assalamualaikum,
Dah lama tak berblogging,rasa rindu sangat.Tapi apakan daya,masa tak mengizinkan.

Tapi bila cuba menulis,blog dah mula pening. Sudahlah post entry jadi dua post,macam saya copy paste pula.

Bila menaip pula,space hilang dengan sendiri.Terpaksalah saya edit dengan meletakkan space buat kali kedua.Lambatnya kerja....sudahlah menaip menggunakan telefon.huhuhu....

Ini membuatkan saya hilang mood untuk berentry.Namun begitu...nantikan entry penutup sesi persekolahan 2016 yang tertunda. Huhuhu...siapalah yang nak menanti tu kan...macamlah ada yang nak baca.kihkihkih!perasan bebeno...
Sebenarnya bukan begitu..gambar kenangan banyak dah menunggu untuk entry,tapi masa untuk menghadap komputer yang tidak mengizinkan.Jadual free penuh dengan kenduri.

Korang tahu tak apa rasanya ?Rasanya macam menunggu masa untuk meluahkan dan melepaskan rasa yang terbuku di hati
Oleh kerana badan penat dan mata sudah mengantuk,saya mohon diri.
Panjang umur,saya akan share peristiwa terindah itu.Assalamualaikum

Selasa, 25 Oktober 2016

Sukan SKBY 2016

          Assalamualaikum semua... sedih sebenarnya kerana tak punya masa yang cukup untuk berblogging.nak cerita tentang Sukan SKBY 2016 pun tertangguh beberapa hari.

           Sukan SKBY 2016 telahpun berjalan dengan jayanya pada20hb Oktober 2016.Nampaknya post ni dah terlewat lima hari.Macamanapun,saya tetap nak buat juga entry Sukan SKBY 2016 kerana ianya adalah sesuatu yang istimewa bagi saya.

          Kalau korang perhatikan gambar kat atas tu,ianya adalah acara kemuncak Sukan SKBY 2016.Hanya gambar ni yang saya ada untuk hari ini.Bukan apa... bila jadi tukang sorak, manalah nak sempat ambil gambar.

          Apa yang menarik tentang sukan ini adalah kerana ianya mengimbau kenangan ketika mak mak korang dulu bersukan.Setelah sekian lama saya menghadiri acara sukan,inilah kali pertama sukan diadakan sedari pagi sehingga petang.

          Walaupun pada mulanya ia dirancang akan berakhir tengahari,tetapi hakikat yang terpaksa diterima ialah acara yang mencecah 86 acara itu memang memerlukan masa yang lebih untuk dilaksanakan walau sepantas manapun acara dijalankan.

          Kalau dulu,sukan sekolah anak anak saya, memang kami datang cuma untuk saksikan anak anak buat perbarisan.Al maklumlah anak anak saya ni bukan jenis lasak dan hebat bersukan.Tetapi kali ini, semua anak anak diberi peluang merebut hadiah.Kalau boleh,biarlah semua orang boleh bawa pulang hadiah.Maka kerana itulah sukaneka berpasukan diadakan sebegini banyak acaranya.

          Nana dengan Arif juga tak ketinggalan mengutip hadiah dan mereka seronok walaupun tak semua menang tempat pertama.

          Ibu bapa juga tak kurang seronok menyulam bakat sukan yang kian hancur kerana oercambahan usia.Sayapun tak lepas peluang masuk lontar peluru dan acara lari 75meter.

          Yang paling tak sangka,lontar peluru dapat nombor satu.Hahaha... tak sia sia masuk lontar peluru kat sekolah dulu.Bezanya segan nak gayakan acah acah sebelum lontar.

          Kalau dulu,lawan.dengan orang badan besar,memanglah saya tak menang.Tapi kali ni, lawan dengan mak mak orang yang tak biasa main lontar peluru kot...macam.mimpilah weh...Naik segan pulak kita dipuji sedangkan lontaranku takpun jauh mana.kikikih.Nasib je nak menang.

          Lari acara 75 meter tu pulak sajalah nak test stamina.Memang tak menang pun... wisel bunyi orang dah lari.baru saya terhegeh hegeh nak lari.Tapi walaupun saya tak dapat kejar diorang,sekurang kurangnya saya berlari dengan tenaga yang Alhamdulillah... tak.sedar diri awak tu athma.hihi....Yang paling best, awak tertinggal inhaler kat rumah.Nasib.baik takde yang ke hospital time tu.

          Saya rasa sedikit terkilan ketana ketika acara lari 75meter lelaki,Uncle Adan tengah solat kat surau sekolah.Bukan ralat dia solat...rapi.ralat tak dapat tengok dia berlari.Macamana agaknya rupa suamiku jadi pelari pecut?Kikikih!

          Kata Uncle Adan,kalau dia laripun,takkan menang punya... tapi dalam.kepala saya ni bukan nakbtengok dia menang pun...nak tengok dia lari je camana ke rope nya.Hahaha...hambik....

          Acara lain,rumah biru menang perbarisan tetapi gambarnya tak sempat ambil...sedihnyalah...

          Macamanapun, acara hiasan rumah sukan memang menyeronokkan.Jom tengok gambar.
          Rumah hijau betul betul penuh kehijauan.Hiasannya memang menarik.Rumah zamrud hijau.
          Rumah biru dengan tema biru putih juga menarik,cuma huruf berliannya kurang teratur kerana petalatan sama digunakan dalam perbarisan,jadi ianya tidak terlekat kemas pada rumah sukan.
          Rumah kuning,rumah nilam.pintu gerbang yang menarik,dihiasi botol botol air kuning.Cantik dan kemas.Dah macam khemah pengantin pun hado.
          Rumah merah delima pula bertemakan spiderweak.Kalau zoom gambar ni,korang mesti nampak ketelitian mereka bekerja.Apatah lagi pintu gerbang yang berteraskan pokok kayu sebesar lengan orang dewasa.Untuk menegakkannya,peralatan mengorek lubang digunakan.Menang takkan tercabut kalau setakat kena tiup angin tu kan...Macam ni punya usaha kalau tak.menang juga tak taulah...Semuanya idea guru mereka dan direalisasikan bersama murid murid.Semangat kerjasama yang paling tiptop.
          Macamanapun,saya seronok melihat pelajar pelajar ni bersungguh sungguh bekerja menghias rumah sukan mereka.Dan saya yakin mereka juga seronok.

          Walaupun ramai yang mengatakan sukan sekolah mereka tahun lepas lebih meriah,Tetapi bagi saya,kemeriahan itu adalah hak individu.Selagi ada kemuafakatan dan semangat bekerjasama, semangat kesukanan yang dipupuk dalam jiwa anak anak pasti akan ada kemeriahan dalam jiwa mereka.Bukan pada pendapat seorang sahaja.

          Alamak! Ni ayat tak puas hati ke?Hihi...bukanlaa... Ini cara saya mentafsir kemeriahan Sukan tahunan dari sudut pandangan saya.Inikan blog saya...korang kena baca je walau tak puas hati.Kalau masih tak puas hati korang boleh komen kat ruang komen tu ya...asal jangan mencarut sudah...

          Satu yang tak dapat nak dielakkan...kulit saya dah macam Kajol...huhuhu... bolehlah...bolehlah...

Sekian,Wassalam...

Sukan SKBY 2016

          Assalamualaikum semua... sedih sebenarnya kerana tak punya masa yang cukup untuk berblogging.nak cerita tentang Sukan SKBY 2016 pun tertangguh beberapa hari.

           Sukan SKBY 2016 telahpun berjalan dengan jayanya pada20hb Oktober 2016.Nampaknya post ni dah terlewat lima hari.Macamanapun,saya tetap nak buat juga entry Sukan SKBY 2016 kerana ianya adalah sesuatu yang istimewa bagi saya.

          Kalau korang perhatikan gambar kat atas tu,ianya adalah acara kemuncak Sukan SKBY 2016.Hanya gambar ni yang saya ada untuk hari ini.Bukan apa... bila jadi tukang sorak, manalah nak sempat ambil gambar.

          Apa yang menarik tentang sukan ini adalah kerana ianya mengimbau kenangan ketika mak mak korang dulu bersukan.Setelah sekian lama saya menghadiri acara sukan,inilah kali pertama sukan diadakan sedari pagi sehingga petang.

          Walaupun pada mulanya ia dirancang akan berakhir tengahari,tetapi hakikat yang terpaksa diterima ialah acara yang mencecah 86 acara itu memang memerlukan masa yang lebih untuk dilaksanakan walau sepantas manapun acara dijalankan.

          Kalau dulu,sukan sekolah anak anak saya, memang kami datang cuma untuk saksikan anak anak buat perbarisan.Al maklumlah anak anak saya ni bukan jenis lasak dan hebat bersukan.Tetapi kali ini, semua anak anak diberi peluang merebut hadiah.Kalau boleh,biarlah semua orang boleh bawa pulang hadiah.Maka kerana itulah sukaneka berpasukan diadakan sebegini banyak acaranya.

          Nana dengan Arif juga tak ketinggalan mengutip hadiah dan mereka seronok walaupun tak semua menang tempat pertama.

          Ibu bapa juga tak kurang seronok menyulam bakat sukan yang kian hancur kerana oercambahan usia.Sayapun tak lepas peluang masuk lontar peluru dan acara lari 75meter.

          Yang paling tak sangka,lontar peluru dapat nombor satu.Hahaha... tak sia sia masuk lontar peluru kat sekolah dulu.Bezanya segan nak gayakan acah acah sebelum lontar.

          Kalau dulu,lawan.dengan orang badan besar,memanglah saya tak menang.Tapi kali ni, lawan dengan mak mak orang yang tak biasa main lontar peluru kot...macam.mimpilah weh...Naik segan pulak kita dipuji sedangkan lontaranku takpun jauh mana.kikikih.Nasib je nak menang.

          Lari acara 75 meter tu pulak sajalah nak test stamina.Memang tak menang pun... wisel bunyi orang dah lari.baru saya terhegeh hegeh nak lari.Tapi walaupun saya tak dapat kejar diorang,sekurang kurangnya saya berlari dengan tenaga yang Alhamdulillah... tak.sedar diri awak tu athma.hihi....Yang paling best, awak tertinggal inhaler kat rumah.Nasib.baik takde yang ke hospital time tu.

          Saya rasa sedikit terkilan ketana ketika acara lari 75meter lelaki,Uncle Adan tengah solat kat surau sekolah.Bukan ralat dia solat...rapi.ralat tak dapat tengok dia berlari.Macamana agaknya rupa suamiku jadi pelari pecut?Kikikih!

          Kata Uncle Adan,kalau dia laripun,takkan menang punya... tapi dalam.kepala saya ni bukan nakbtengok dia menang pun...nak tengok dia lari je camana ke rope nya.Hahaha...hambik....

          Acara lain,rumah biru menang perbarisan tetapi gambarnya tak sempat ambil...sedihnyalah...

          Macamanapun, acara hiasan rumah sukan memang menyeronokkan.Jom tengok gambar.
          Rumah hijau betul betul penuh kehijauan.Hiasannya memang menarik.Rumah zamrud hijau.
          Rumah biru dengan tema biru putih juga menarik,cuma huruf berliannya kurang teratur kerana petalatan sama digunakan dalam perbarisan,jadi ianya tidak terlekat kemas pada rumah sukan.
          Rumah kuning,rumah nilam.pintu gerbang yang menarik,dihiasi botol botol air kuning.Cantik dan kemas.Dah macam khemah pengantin pun hado.
          Rumah merah delima pula bertemakan spiderweak.Kalau zoom gambar ni,korang mesti nampak ketelitian mereka bekerja.Apatah lagi pintu gerbang yang berteraskan pokok kayu sebesar lengan orang dewasa.Untuk menegakkannya,peralatan mengorek lubang digunakan.Menang takkan tercabut kalau setakat kena tiup angin tu kan...Macam ni punya usaha kalau tak.menang juga tak taulah...Semuanya idea guru mereka dan direalisasikan bersama murid murid.Semangat kerjasama yang paling tiptop.
          Macamanapun,saya seronok melihat pelajar pelajar ni bersungguh sungguh bekerja menghias rumah sukan mereka.Dan saya yakin mereka juga seronok.

          Walaupun ramai yang mengatakan sukan sekolah mereka tahun lepas lebih meriah,Tetapi bagi saya,kemeriahan itu adalah hak individu.Selagi ada kemuafakatan dan semangat bekerjasama, semangat kesukanan yang dipupuk dalam jiwa anak anak pasti akan ada kemeriahan dalam jiwa mereka.Bukan pada pendapat seorang sahaja.

          Alamak! Ni ayat tak puas hati ke?Hihi...bukanlaa... Ini cara saya mentafsir kemeriahan Sukan tahunan dari sudut pandangan saya.Inikan blog saya...korang kena baca je walau tak puas hati.Kalau masih tak puas hati korang boleh komen kat ruang komen tu ya...asal jangan mencarut sudah...

          Satu yang tak dapat nak dielakkan...kulit saya dah macam Kajol...huhuhu... bolehlah...bolehlah...

Sekian,Wassalam...

Selasa, 27 September 2016

Mr. & Miss troublemaker -Ayuma Umairah

           Novel ini mengisahkan tentang Rayyan Yusof dan Nurul Fatia yang bertunang atas kerelaan yang diatur keluarga.Nurul Fatia menerima pinangan dari keluarga Rayyan Yusof kerana menganggap jodohnya dengan Rayyan Yusof mungkin adalah penyelamat dirinya dari godaan rakan sekerjanya yang sudah beristeri.

            Rayyan Yusof pula rela menerima gadis pilihan neneknya Puan Karmila demi untuk menjaga pandangan neneknya yang kaya raya sebagai cucu yang menurut kata.Rayyan Yusof nekad untuk berhadapan dengan Nurul Fatia untuk membuat perhitungan.

          Rayyan Yusof menuduh Nurul Fatia menerima dia sebagai tunang untuk menjadikannya pak sanggup dan memutuskan pertunangan mereka.Nurul Fatia mula menyedari bahawa Rayyan Yosof sengaja menerimanya semata mata kerana harta neneknya dan sengaja menyakiti hatinya supaya dia memutuskan pertunangan dengan Rayyan Yusof.Ini membuatkan Nurul Fatia kecewa dan mula membenci Rayyan Yusof.

          Rayyan Yusof mengharapkan Nurul Fatia memulangkan cincin tunang mereka tetapi kecewa kerana Nurul Fatia masih belum mahu memulangkannya.

          Berbagai cara dilakukan untuk membuatkan Nurul Fatia memutuskan pertunangan mereka tetapi gagal.

          Kehadiran Haikal sebagai Idaman di laman chat mengetuk hati Nurul Fatia.Perkenalan akhirnya menjadi rindu.Namun begitu, Haikal yang tahu bahawa Nurul Fatia adalah tunang Rayyan Yusof,terpaksa menjauhkan diri.Apabila Haikal mengetahui Rayyan memutuskan pertunangannya dengan Nurul Fatia,Haikal kian rapat dengan Nurul Fatia.Sayangnya Nurul Fatia hampa bila mengetahui bahawa Haikal adalah sepupu Rayyan Yusof.

          Nurul Fatia memutuskan pertunangannya dengan Rayyan Yusof tetapi Puan Karmila masih mengharapkan Rayyan Yusof meraih kembali kasih Nurul Fatia. Disaat Rayyan Yusof mula jatuh cinta kepada Nurul Fatia, Nurul Fatia melarikan diri ke Sabah dengan alasan ditukar sementara.

          Rayyan Yusof penasaran dan kelam kabut kerana Nurul Fatia Bermacam cara Rayyan lakukan untuk merebut cinta Nurul Fatia.Kalau korang nak tau...kenalah baca sendiri buku ni.

          Ketika ini hati yang lembut pasti akan tersentuh dengan kesungguhan Rayyan Yusof dan pasti akan terusik dengan kekerasan hati Nurul Fatia.

          Pengakhiran cerita happy ending.Diorang kawin.Sekian...

Khamis, 22 September 2016

Minggu akhir bulan kemerdekaan

           Minggu akhir bulan kemerdekaan ini barulah saya sempat nak update blog.Al-kisahnya,hari ini, berlangsung majlis sambutan minggu akhir bulan kemerdekaan di skby.Semua murid riang gembira ,termasuk guru guru juga.

          Selama hampir sebulan kami bertungkus lumus menghangatkan suasana  merdeka.Satu sekolah penuh bendera.Hari ini,diadakan majlis dengan persembahan patriotik antara kelas merangkap pertandingan dan ada juga pertandingan keceriaan kelas bertemakan merdeka.Hadiah istimewa disediakan.Tadaa....
           Ini adalah hamper untuk keceriaan kelas.Macam dah tau je kelas yang berjaya menggondol hadiah ni.
          Hanya terlihat dua kelas yang benar benar menghias bilik darjah bertemakan kemerdekaan.Hakikatnya,semuanya banyak bergantung kepada peranan guru kelas masing masing.Kalau guru kelas sibuk,tak bergeraklah murid.Hmm...

          Sebenarnya,saya nak tambah cerita tentang merdeka.pada 31 August dulu,saya terlalu sibuk sampai tak sempat nak update pasal ni.Padahal hati ni punyalah banyak cerita.Kononnyalah...Hahaha.

          Kali pertama kami sekeluarga menyambut kemerdekaan di kampung. Saya melihat masing masing tidak lupa memasang bendera di rumah.Satu rumah mempunyai bendera sekurang kurangnya empat bendera Malaysia,termasuk rumah kami.Saya agak, sebab bendera berharga rm2.50 satu dan boleh beli rm10 untuk empat bendera,sebab tu majority dari kami memasang empat bendera.

          Pada malam 31hb Ogos,kalau di Kuala Lumpur,habislah kepala bergegar dengan bunyi mercun,tepat 12malam pula tu,tengah sedap nak terlelap tu..Kalau kat Kepong dulu,masyarakat cina siap beryamseng dan riuh rendah sampai pagi.Tapi di sini,suasana malam merdeka senyap sunyi.Saya tak pasti apa aktiviti mereka,tetapi saya agak,sama aje macam biasa.Ada yang menonton konsert merdeka.Pagi 31 August,masing masing menonton perbarisan dalam tv sahaja.Ada juga yang menyertai perbarisan di Bandar Kuala Lipis.Bagi saya,semangat kemerdekaan tetap kukuh walaupun tanpa mercun yang gegak gempita atau konsert di tempat kami.Yang penting,jiwa merdeka.

          Saya sempat usha beberapa orang murid dan dewasa.Saya menunjukkan mereka gambar semua perdana menteri Malaysia dari Tunku Abdul Rahman sehingga Dato Seri Najib.Ada juga yang tak dapat mengenali semuanya dan ada juga yang dapat mengenali semuanya.Tapi yang paling kelakar,ramai yang tak mengenali Dato Abbdullah Ahmad Badawi.Yang paling dikenali adalah Dr.Mahadhir dan Tunku Abdul Rahman.Mujur juga soalan apa itu merdeka ,dapat mereka jawab walaupun teragak agak.

         Nampaknya anak anak kita harus diperkenalkan semula sejarah Malaysia.Akhir kata,Alhamdulillah...Malaysia negaraku tercinta,masih tetap menjadi kebanggaan kita semua


Isnin, 5 September 2016

Curi gambar dari blog

Assalamualaikum...

Salam ridu buat blog kesayangan hamba ni.Saya sebenarnya terkejut juga bila adik saya menghantar screenshot dari sebuah page facebook ni.Mahunya tidak?Gambar ni adalah hasil fotografer separa amatur tau...Hahaha.

          Gambar ni saya masukkan ke dalam blog saya sebagai memori indah kami sekeluarga mengunjungi kakak kesayangan saya di Kuantan.Korang tak caya,boleh buka link ni, http://sallyadan.blogspot.my/2016/03/ssm-dan-pantai-balok.html?m=1

          Ni haa...gambar asalnya nak habaq hang.Glamour encik husband cek...Kalaulah tauke kedai makan ni kreditkan sikit blog cek ni kan ke baguih...

          Dah jadi lagu ni, hmm...tak tau nak cakap marah ke,geram ke,hangin ke,tapi fikir pisitif ajelah...Sekurang-kurangnya saya tahu,ada juga yang baca blog saya yang tak berapa nak glamour ni.

          Tapi apa yang pasti,ini satu peringatan kepada saya agar rajin sikit edit gambar tu dengan letak nama kita.Hmm...memang kecuaian sayapun...nasib baik buat iklan kedai makan je.Kalau disalah gunakan,lagi susah.

          Apa yang saya nak ingatkan,kalau dah curi gambar dari blog orang tu...pandai-pandailah cover sikit...dapat #pun dah sejuk hati cek.Gambar laki cek tu yang dicuri.Nasib baik tak curi hati dia sekali.Kalau tak,merana cek.Hahaha..saja mood merapu malam ni.

          Lama sungguh saya tak merapu lagu ni.Baru nak happy blogging,komputer pulak meragam.Entah untuk kali yang ke berapapun saya sudah tak ingat.Terpaksalah saya menaip guna  phone.Kalau guna pc tu lajulah sikit sebab guna banyak jari.Kat phone ni,satu jari aje saya guna.Nak taip laju macam orang muda dah tak mampu.hihi, kata orang,jari besar.Padahal itu cuma alasan kalau tersalah taip.

          Akhir kata,lagi sekali nak ingatkan, tolonglah jangan curi gambar dari blog saya lagi.Kalau gambar produk tu saya rela halalkan.Tapi kalau gambar keluarga saya,sendiri mahu ingatlah kan...agak-agaklah nak curi.

          Akhir yang terakhir,Assalamualaikum.

Rabu, 24 Ogos 2016

Mini library di tanah banjir

Assalamualaikum warahmatullah...

            Hari ni saya nak bercerita tentang mini library di tanah banjir. Alhamdulillah...library kecil untuk keluarga kami kembali terbina.Rindu sangat kat  mini library macam dulu.Sebagai imbasan kenangan terindah, nak share sekeping gambar mini library kami ketika menjadi penghuni BBK(Bandar Baru Kundang, Rawang)

           Dan wajah baru untuk mini library kami di tanah banjir pula macam ni:



           Siapa tahu , Mini library di tanah banjir mampu menjadi motivasi untuk anak-anak di tanah banjir ini dan membuka luas fikiran mereka bahawa negara kita yang merdeka dan kian maju ini memerlukan komitmen dari mereka.

           Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa dengan tanah banjir kan... Kalau korang pernah baca blog saya ketika banjir besar tahun lepas, mesti tahu bahawa rumah wan telah ditenggelami air sehingga tahap tinggal bumbung tu.

           Lepastu, mestilah kami ditawarkan untuk memiliki rumah lain yang bebas banjir kan...Oleh kerana kami sudah ditakdirkan untuk menjadi penghuni Bukit Betong, makan kami yang tinggal di Batu Yon ni, dengan rasa leganya memohon rumah penempatan banjir tersebut.

           Kalau rumah banjir untuk kawasan seberang sini, mereka yang memohon rumah tersebut,Alhamdulillah sudahpun dapat memiliki dan berpindah rumah ke kawasan bebas banjir.Sedangkan kami di seberang sana, terasa kian tipis harapan untuk memiliki rumah tersebut.

           Saya pernah mengkritik di dalam blog puterikenari.blogspot suatu waktu dahulu tentang keadilan yang tidak terlaksana dari tok empat kawasan kami.Jadi, ramai yang berdoa agar tok empat lama tu letak jawatan.

           Sayangnya, selepas tok empat lama habiskan tempoh perkhidmatan, jawatan tersebut diambil alih oleh adik beliau pula.Ingatkan bolehlah cari kelainan sikit kan...tapi nampaknya macam tu jugalah nasib penduduk.

           Oleh kerana kami sangat memerlukan rumah, suami saya sendiri bertemu dengan tok empat baru ni.Begitu juga saya,saya nekad berbual dengan isteri tok empat untuk mendapatkan sedikit pengharapan.

          Malangnya, apa yang keluar dari mulut beliau amatlah menghampakan.Kata beliau, beliau telahpun menghantar senarai nama pemohon kepada wakil rakyat, tetapi kuasa meluluskan hanyalah ada pada wakil rakyat tersebut.(Tak payahlah saya nak sebut nama wakil rakyat pula kan...cili tak boleh nampak terang pedasnya.kena bagi yang muda-muda aje,hihi).

          Kata beliau lagi,janganlah terlalu berharap, kerana wakil rakyat kita ni tak mungkin luluskan permohonan ni sebab awak pembangkang.Yang ni, suami saya punya versi.Kalau isteri tok empat pula, ada ayat tambahan.

"Bak kata orang, kalau pembangkang ni, mintaklah dengan wakil rakyat demeh kan..."
Amboi...halusnya bahasa.Tapi saya buat selamba ajelah...silaturrahim harus dijaga juga kan...Tapi di dalam hati saya, terbetik rasa kecewa."Sejak bila pulak saya ada cop mohor pembangkang kat dahi ni? Undi kita semua adalah rahsia apa... bak kata ayah kesayangan saya,

"Ayah ahli PAS, Ayah juga ahli UMNO."

"Habis tu ayah undi apa?"

"Rahsialah...mana boleh bagi tahu"

          Hmm...sambung balik deh?

          Bukankah rumah tersebut adalah peruntukan untuk mangsa banjir?Setiap kali banjir sama ada kecil atau besar,rumah kami pasti dinaiki air.Kami memang sangat memerlukan penginapan lain yang bebas banjir.Tetapi di mana janji-janji yang ditaburkan?

          Selepas menunggu penuh kesabaran selama beberapa bulan ini, akhirnya kami terpaksa akur.Rumah bantuan banjir yang dijanjikan bukan untuk mangsa banjir, tetapi untuk kroni-kroni tok empat.Maka kami membuat keputusan mencari rumah sewa yang bebas banjir agar kami dapat menjadikan matlamat rumahku syurgaku sebagai kenyataan.

          Setelah puas mencari dan menunggu keujudan rumah sewa, akhirnya kami bertemu sebuah rumah sewa di tanah banjir Bukit Betong.Kami harus redha bahawa, rumah banjir Bukit kota bukanlah untuk kami. Setelah kami berada di sini, barulah kami tahu.Rumah sewa di sini amatlah menjadi rebutan.Pantang ada kosong, maka berebut-rebutlah yang mahu menyewa.

          Apa yang menyedihkan, mereka adalah terdiri dari penduduk kampung ini sendiri. Menyewa di laman sendiri menjadi sesuatu yang tidak asing lagi di sini.Tetapi bagi mereka yang ada kabel kroni,mereka masih layak mendapatkan bantuan rumah walaupun mereka sudah memiliki beberapa lot tanah dan rumah yang lain.

          Ah!!...sudah-sudahlah tu membebel makcik oii...kita balik ke cerita asal.

          Maka , mini library kami akhirnya terbina kembali di tanah banjir ini.Kalau nak bina rumah kat sebelah rumah wan pun, kami tidak akan bebas dari masalah banjir.Habislah buku-buku kami ni jadi macam buku Pakmbong semasa rumah kami dilanda banjir dulu.

          Alhamdulillah, biarpun hanya menyewa, umpama cahaya untuk kami meneruskan hidup . Meskipun usia kami sudah kian hampir ke usia emas, kami masih terkapai-kapai tiada tanah dan rumah sendiri.Sampai bila kami harus menjadi penyewa di kampung sendiri, Wallahu a'lam. Tetapi, apa yang pasti, Mini library kami selamat di tanah banjir.

Sabtu, 20 Ogos 2016

Sengal Punya Mamat - Ummu Wafa

          Novel Sengal Punya Mamat ini memiliki ketebalan 725 mukasurat.Novel terbitan Alaf21 hasil dari ilham karangkraf ini berharga Rm30.00 sebuah.Karya Ummu Wafa kali ini saya rasa bagus jugalaa...cuma untuk berada dalam dunia sengal punya Mamat ni menjadi sedikit blur gara-gara bahasa pasar yang bercampur baur.

           Kalau kita fahami betul-betul, watak-watak berasal dari negeri Kelantan,tetapi bahasa loghat yang digunakan bercampur dengan loghat Perak sehingga saya sendiri susah nak menjadikan watak utama sebagai 'Kelantanis'.Apapun, jom saya ceritakan sinopsis novel ni.

          Sengal Punya Mamat karya Ummu Wafa ini mengisahkan tentang seorang gadis bernama Siti Ajira yang tinggal bersama tok wannya,Tok Wan Limah.Siti Ajira berniaga di pasar borong sebagai penjual ikan dan sayur-sayuran kerana menggantikan tok wannya yang kurang sihat.Siti Ajira juga bekerja sebagai seorang tukang masak di sebuah kedai makan.Maka kita letaklah Siti Ajira ni sebagai seorang gadis yang berdikari dan sentiasa membantu Ibunya menyara keluarga.

           Ibu Siti Ajira bernama Salmiah sering didera oleh bapa tiri Siti Ajira bernama Sahak.Apa komen anak saya bila baca buku ni?

"Mak!!!..ada nama maklah dalam novel ni...glamour mak" Hahaha... glamourlah sangat...tapi banggalah juga kerana nama saya terpilih sebagai pelakon dalam novel ni.hihi, saboo...jelah.

          Kematian Tok Wan Limah memberi pukulan hebat kepada Siti Ajira kerana tok wannya ini adalah tempat Siti Ajira bermanja.Harta peninggalan tok wan juga membuatkan Siti Ajira terpinggir."Rumah pusaka Tok Wan tidak sepatutnya jatuh ketangan Siti Ajira", kata Pakngah Kairol dan Pak usunya Mail.

           Pakngahnya yang tidak pernah pulang menjenguk ketika tok wan sedang sakit,Pak usunya pula seorang yang ketagihan dadah.Itulah alasan kenapa rumah pusaka Tok wan ditinggalkan atas nama Siti Ajira.Ketidakpuasan hati ini membuatkan Siti Ajira dibenci. Dengan sikap tidak bertanggung jawab bapa tirinya dan bapa-bapa saudaranya membuatkan Siti Ajira tidak percayakan lelaki.

           Siti Ajira mempunyai seorang sahabat baik yang lembut macam Sally atau Abang Salleh dalam cerita Upin Ipin tu haa..Namanya Gee atau Fauzi.Hmm..ini lelaki jugalaa...

Farhan.

           Watak kedua adalah seorang jejaka yang hensome giler bernama Farhan.Farhan mempunyai seorang ibu yang suka mengatur hidup suami dan anak-anak sehinggakan membuat Farhan cuak dan tidak berminat dengan mana-mana perempuan.Apatah lagi bila ibunya ingin menjodohkannya dengan gadis gadis vouge pilihannya.

           Farhan memiliki sebuah bengkel kereta dan sengaja mengelak setiap kali ingin dikenenkan dengan mana-mana gadis pilihan ibunya.

Siti Ajira.

          Semasa tok wannya sakit,Siti Ajira tidak dapat berniaga kerana ingin menjaga tok wannya.Selepas kematian tokwannya, tapak berniaga telah diambil alih oleh orang lain. rupa-rupanya, pak usunya telah menyewakan tapak tersebut kepada orang lain untuk enam bulan.Siti Ajira cukup kecewa dengan sikap paksunya.Sudahlah baru kehilangan tok wan,turut kehilangan satu sumber rezeki yang sangat disukainya selama ini.

         Suatu hari, mereka terserempak dengan bapa tiri Siti Ajira yang baru keluar dari bank.Ini menimbulkan tanda tanya kepada mereka berdua.Apakah rahsia disebalik semua ini?

           Atas nasihat Gee,Siti Ajira menjual kereta Wira buruknya dan membeli sebuah pikap terpakai.Siti memulakan pekerjaan baharunya sebagai penjaja ikan dan sayur.Kampungnya menjadi sangat meriah dengan keujudan Siti Ajira yang bersaiz besar tetapi suka menolong orang.

          Salah seorang yang ditolong Siti Ajira adalah Nek Jah.Keujudan Nek Jah seakan mengingatkan Siti Ajira pada kasih sayang tok wannya.

          Pada suatu hari, pikap kesayangan Siti Ajira meragam.Siti Ajira terpaksa meminjam motorsikal roda tiga milik seorang pelanggannya yang kurang upaya untuk membeli bateri baharu untuk pikapnya.

          Farhan yang melihat Siti Ajira memandu ala-ala minah rempit di jalan raya. Rasa cuak kerana yang disangkanya oku adalah manusia normal yang menggunakan kenderaan oku untuk bebas di jalan raya.

          Pada suatu hari yang lain,Siti Ajira datang menjenguk Nek Jah .Dilihatnya seorang lelaki yang sedang memegang parang kontot di halaman rumah Nek Jah.Siti Ajirapun apa lagi! melompat terus di tonyoh tonyoh kepala sang lelaki bernama Farhan ni dengan batang penyapu sawang.Bayangkanlah kepala cucu tokwan tu menjadi mangsa Siti Ajira.

          Bila sedar dia dah salah orang, selamba dot aje minta maaf dan terus minta diri.Farhan cukup bingung dengan gadis saiz besar yang entah hape hape ni.Nek Jah pulak cadangkan Farhan pilih Siti Ajira sebagai isterinya, memang taklah.

          Siti Ajira singgah di rumah Puan Salmiah untuk menghantar lauk.Terkejut Siti Ajira melihat keadaan ibunya yang penuh kesan lebam kesan pukulan dari bapa tirinya Pak Sahak.Puas Siti Ajira menyuruh ibunya membuat laporan polis, tetapi ibunya tetap membela Pak Sahak.Siti Ajira sangat kecewa dengan sikap ibunya.Tempat mengadu kesusahan hatinya adalah sahabat baiknya Gee.

          Gee membuka rahsia yang diberitahu ibunya tentang Puan Salmiah.Pak Sahak dikatakan telah menundukkan Puan Salmiah dengan ubat pengasih. Kerana itu jugalah Puan Salmiah tidak pernah melawan walaupun jenuh dipukul oleh Pak Sahak.Antara percaya atau tidak, Gee menyuruh Siti Ajira berjumpa dengan seorang ustaz untuk membantu memulihkan Puan Salmiah.

          Sehinggalah pada suatu hari, Puan Salmiah sendiri meminta Siti Ajira membawanya ke balai polis untuk membuat aduan keatas Pak Sahak.Alhamdulillah...Puan Salmiah mengaku bahawa selama ini beliau merasa seperti berada di awang-awangan.Baru sekarang dia rasa macam berada di alam realiti.Maka itu, dia sudah tidak tahan lagi untuk menanggung penganiayaan terhadap dirinya ini.

           Pada suatu hari, Pak Sahak balik dalam keadaan mabuk dan menjerit-jerit marah kerana Puan Salmiah melaporkan ke balai polis tentang segala perbuatannya.Puan Salmiah menyuruh adik-adik Siti Ajira masuk ke dalam bilik dan menguncinya dari luar.

           Azura dan Fahmi yang berada di dalam bilik amat ketakutan bila mendengar pertengkaran ibu bapa mereka dan lebih menakutkan, Pak Sahak ingin membunuh Puan Salmiah.Azura membuat keputusan menghubungi Siti Ajira.Kelam kabut Siti Ajira bergegas ke rumah ibunya bersama sebuah belantan.

           Sampai sahaja di rumah ibunya, Pak Sahak sedang mencekik leher ibunya.Melihat itu, Siti Ajira apa lagi!sekuat tenaga dia menghayun belantan kat kepala Pak Sahak.Alhamdulillah...Siti Ajira dapat selamatkan ibunya.Tapi Pak Sahak tak bangun-bangun juga.Puan Salmiah memaksa Siti Ajira melarikan diri dari kampung malam itu juga.Puan Salmiah akan mengaku dialah yang membunuh Pak Sahak untuk membela diri. Terpaksalah Siti Ajira meminta bantuan Gee.Mujur juga Gee mempunya seorang sepupu perempuan di Kuala Lumpur yang bernama Zarina.

           Pada mulanya Siti Ajira bekerja di sebuah super market, tetapi tidak tahan lalu berhenti kerja.Siti Ajira tiba-tiba mendapat idea untuk berniaga makanan.Siti Ajira kan pernah kerja sebagai tukang masak dulu...idea ni sangat bagus.Maka bermulalah kehidupan Siti Ajira sebagai peniaga makanan yang membekalkan makan tengahari ke pejabat-pejabat.Bila dah makin maju, Zarina turut berhenti kerja dan mula bekerja sebagai pembantu Siti Ajira.

          Nak dijadikan cerita, pikap Siti Ajira mati ketika ingin mengahantar makanan kepada pelanggannya.Masalah juga dia bertemu dengan Farhan di bengkel.Farhan memang ingat sangat dengan gadis xxl yang bawa pikap ni.Gadis inilah yang menunjal-nunjal kepalanya dengan penyapu sawang tempohari.Tapi bila Siti Ajira tidak mengenalinya, dia buat-buat tak kenal jugalah.

           Sambil-sambil baiki pikap, sempat Siti Ajira promot nasinya dengan memberi semua pekerja bengkel tu makan percuma.Dari hari itu, setiap harilah Siti mendapat tempahan dari bengkel ni.Oleh kerana Siti Ajira menyangka Farhan adalah pekerja di bengkel itu, mereka mula berkawan baik .Farhan menyarankan Siti Ajira membuat gerai di hadapan bengkelnya sementara mendapatkan lesen.

          Maka bermulalah kerjaya baharu Siti Ajira sebagai peniaga gerai.Walaupun saiz Siti Ajira lebih dari gadis lain, Ramai orang yang sukakannya kerana keramahannya dan masakannya yang sedap.

          Dugaan datang lagi.Paksu Siti Ajira telah menggadaikan rumah pusaka nenek Siti Ajira dan Siti Ajira diminta membayar balik Rm60000 kepada bank untuk mengelakkan rumah tokwannya dari dilelong.Pakngahnya pula hanya mahu membayar kepada bank andainya Siti Ajira sanggup memberikan rumah peninggalan Tok Wan Limah kepadanya.

          Farhan pula menawarkan Siti Ajira untuk menjadi isterinya untuk menyelamatkan diri dari berkahwin dengan gadis pilihan ibunya.Masa ni jugalah kantoi Si Farhan ni sebenarnya pemilik bengkel, juga dialah cucu Nek Jah.Farhan berjanji akan menebus rumah peninggalan Tok Wan Limah.Siti Ajira yang panik, tiba-tiba membuat perjanjian dengan Farhan.Siti Ajira mahu Farhan menceraikannya sebaik sahaja dia mampu membayar balik harga rumah tersebut.

          Sebaik menjadi isteri di atas kertas Farhan, Siti Ajira dan Farhan mula tidak sehaluan.Farhan seperti sengaja menyakitkan hati Siti Ajira dan Siti Ajira merasa kian kecil hati kerana saban hari dihina.Apatah lagi bila keluarga Farhan sendiri menghina dirinya, tetapi Farhan seolah mengiakan.

           Satu hari, pertengkaran mereka membawa kepada persetujuan untuk bercerai. Masing-masing terlalu ego.Farhan cemburukan Siti Ajira dengan Adam, pelanggan setia Siti Ajira(Abang sado).Siti Ajira pula tidak sanggup terus begitu kerana dia sendiri sudah jatuh cinta kepada Farhan yang sengal.

          Farhan langsung tidak peduli.Siti Ajira yang sakit langsung tidak dijenguk.Maklumlah tidur dalam bilik asing asing.Bila merajuk macam ni, buat hal sendirilahkan...Tapi Siti Ajira yang kesakitan terpaksa meminta bantuan Zarina untuk membawanya ke hospital.Dia nekad tak mahu memberitahu Farhan.

          Namun begitu,Farhan berjaya menjejak Siti Ajira.Farhan menawarkan Siti Ajira untuk meneruskan lakonan sebagai isterinya dengan bayaran yang tinggi.Siti Ajira bertambah sedih.Siti Ajira nekad meminta doktor mengizinkannya keluar hospital.Kerana penyakit goutnya juga, Siti Ajira nekad untuk mengamalkan diet.

          Keluar dari hospital, Siti Ajira dengan jayanya menjadi kurus dan Farhan mula merasa kehilangan Siti Ajira.Jenuh dia menjejak Siti Ajira tetapi hampa.Maka setelah kehilangan Siti Ajira,kantoilah rahsia mereka selama ini.

          Dipendekkan cerita,Siti Ajira yang dah kurus ni terserempak dengan Farhan. Kerana nak lari dari Farhan,Siti Ajira kemalangan.Dipendekkan cerita, Farhan setia menjaga Siti Ajira yang koma 2minggu.Ending cerita ni, mereka bersatu semula sebagai suami isteri yang normal.Saya terpaksa memotong liku liku cerita ni tau...nak tau detail,korang bacalah sendiri buku ni.

          Bagi saya, novel ni simple je...cuma garapan motivasi kat dalam buku ni adalah terbaik.Siti Ajira ni walaupun saiz besar,tetapi jadi rebutan lelaki juga.Nekad Siti Ajira nak turunkan berat badan juga menjadi nyata dengan segala usahanya.Cuma yang tak best, garapan keegoan Farhan ni, kalau diselitkan perasaan sebenar, mesti menangis kita baca.Begitu juga dengan watak Siti Ajira.Kesedihannya kurang dirasai sebab keegoan yang dipaparkan lebih dari perasaan.Paham ke idok??...hahaha,tak paham sudah...

          Sebenarnya, hanya yang baca je boleh faham.Nak baca?jom beli sendiri.hihi, dan satu lagi yang saya lupa nak cerita,Pak Sahak tak mati pun...so,takde kes bunuh di situ. Pak Sahak didakwa melakukan penderaan terhadap isterinya dan disumbat ke penjara...Sekian...

Assalamualaikum.

Ahad, 24 Julai 2016

Pure slim 7D berkesan turunkan berat badan.


Pure slim 7D:
KANDUNGAN:30 BIJI.
Harga Asal :Rm 129.00

Harga pasaran sekarang lebih murah tau...kita deal ikut harga pasaran aje.

PURE SLIM 7D KURUS CANTIK MURAH DAN AWET MUDA DALAM 7 "DIMENSI"


Pernah tak anda alami situasi di bawah ini?


Nampak baju cantik di kedai, bila anda cuba pakai di fitting room, terus anda kecewa sebab nampak tidak cantik disebabkan lemak badan berlipat sana sini?


Anda terus rasa down dan mood bershopping pun terus hilang kan?


Terpaksalah anda cari pakaian yang besar-besar.


Lagi sedih, anda pakai bukan sebab nak cantik, tapi semata-mata untuk tutup lemak berlipat!

Apa itu SLIM 7D??


Slim in 7 Day???

Ohh bukan! . ..

Slim 7D bermaksud - Langsing dalam 7 Dimensi.
1- Langsingkan dan kuruskan badan ( Itu tujuan utama)        
2- Kecilkan Lengan
3- Kecilkan Paha
4- Runcingkan Muka dan Pipi
5- Hilangkan Double Chin ( Dagu yang berlapis)
6- Kempiskan Perut dan Pinggang
7- Cantikan Kulit,Cerah,Berseri serta awet muda

Wahhh semua boleh dgn hanya mkn pil Pure Slim 7d ni..

Kelebihan Pure slim 7D:    

~Menguruskan badan.
~Meningkatkan kadar metabolisma.
~Membakar Kalori berlebihan.
~Melawaskan serta melancarkan pembuangan.
~Bertindak mengawal selera makan.
~Membuang lemak dalam usus dan dari makanan yang baru diambil.
~Menghalang pembentukan lemak.
~Menghalang badan daripada menerima lebihan lemak dan kabohidrat.
~Membantu sistem pencernaan untuk berfungsi dengan normal.
~Mengatasi masalah sembelit.
~Tidak mengakibatkan kesan sampingan seperti cirit birit ,pening,loya,masuk angin,jantung berdebar .
~Tiada lagi gangguan tidur, sukar tidur malam, lesu dan alahan.
**( sekiranya diambil mengikut cara yang betul ).

Bahan dan fungsi bahan dalam Pure slim 7D :

Extract Daun Teh Hijau untuk membuang toksin dalam badan

Extract Serbuk Mutiara mencantikkan kulit , mencerahkan kulit dan menegangkan kulit kendur akibat proses turun naik berat badan

Daun teratai mejaga usus mengelakkan sembelit serta meningkatkan stamina

Extract Cactus berfungsi untuk menghalang aktiviti enzim pembentuk sel lemak. Sebaliknya makanan yang baru di makan akan terus ditukar kepada tenaga. Secara tidak langsung, kompoun ini juga membawa kesan pengurangan selera makan

Garcinia Cambonia ( Asam Gelugur ) Mengurangkan selera makan Meningkatkan pembakaran lemak

Cassia Seed ( Spesis Kayu Manis ) Benih Cassia memiliki rasa manis pahit dan sedikit masin, memelihara usus besar, meningkatkan penglihatan dan memudahkan buang air besar

✔ Kesan pembakaran lemak bergantung pada individu masing2.

Jadi tempoh masa untuk kurus adalah berbeza setiap orang.

✔ Elakkan minum ais atau air sejuk kerana ia melambatkan proses pecah lemak dalam badan anda.

Seeloknya amalkan aie suam atau air limau suam untuk kesan lebih cepat.

Apa yang bestnya Slim 7D ?

Melangsingkan dan menguruskan badan dalam masa 2 minggu Mengecilkan saiz lengan Mengecilkan saiz peha Meruncingkan contour muka dan pipi tembam Mengempiskan perut dan saiz pinggang Membersihkan muka dan mencantikkan kulit

Kelebihan lain Slim 7D

Mengempiskan perut gendut Meningkatkan kadar metabolisma badan Membakar kalori di badan dengan lebih cepat Mengawal nafsu selera makan Melancarkan sistem pencernaan Mengatasi masalah sembelit Tiada kesan cirit birit jika diconsume Tiada kesan jantung berdebar atau sukar tidur (no caffeine)

MENGAPA S7D SANGAT BERKESAN??

kerana ia BERTINDAK :-

>Menghalang pembentukan lemak..

>Mengaktifkan badan untuk menukar karbohidrat kpd tenaga dan bukannya lemak.. >Menurunkan berat badan..

>Mengawal selera makan..

>Mengurangkan kolesterol..

>Menahan kegemukan selepas memiliki berat badan idaman..

>Meningkatkan kadar metabolisma..

>Membantu sistem pencernaan..

FEEDBACK DARI WHATSAPP PUN BERTALU -TALU MASUK!!

CARA PENGAMBILAN /PEMAKANAN PURE SLIM 7D

1 biji sehari selepas sarapan

FAQ/PANTANG LARANG PURE SLIM 7D

Pantang larang

Kurangkan Ais batu dan air sejuk

Minum air masak dengan kerap

Q: Adakah Slim 7D Berkesan ?

A:Kesan pembakaran lemak bergantung pada kadar metabolisma dan badan setiap individu. Tempoh yang diperlukan berbeza. Yang pasti perlu jaga pemakanan dan light exercise seperti berjalan, berkebun dan sebagainya sudah memadai.

***********

Q: time period boleh makan tak?

A: tidak boleh .perlu stop

************
Q: ibu menyusu boleh consume?

A: boleh. seeloknya tunggu bayi berusia 7 bulan ke atas.

************

Q:bila boleh lihat kesan nya?

A: Kesan paling awal boleh nampak dalam 10 hari

TESTIMONI







Berminat nak dapatkan Pure slim 7D, Whatsapp 0192057039 untuk tempahan barang.Assalamualaikum.

Imaginasi Ramlee Awang Murshid

Tajuk novel: Imaginasi.
Penulis: Ramlee Awang Murshid.

Untuk kesekian kalinya saya menjadi pengulas novel tanpa gaji bagi bekas majikan kesayangan saya,Karangkraf sdn bhd.Itu kata suami sayalaa... tetapi kalau dah minat membaca tetapi tidak menulis dalam blog sendiri,apa yang kita baca tu akan habis setakat itu sahajalah kan...

          Novel Imaginasi yang ditulis oleh penulis kegemaran saya ni mengisahkan tentang sebuah kisah istimewa dari imaginasi penulis.Kalau novel triller beliau sebelum ini banyak menjadikan kita seorang psiko,tetapi kali ini,novel imaginasi ini membawa kita berimaginasi sehingga kita sendiri rela menerima segala imaginasi penulis sebagai kebenaran.

Novel ini membawa kita kepada watak 3 lelaki dan 3 wanita dengan situasi berbeza tetapi dengan 3 kata yang sama dan matlamat yang sama menyatukan mereka dalam satu kisah.

Jeng!jeng!jeng!...Ceritanya bermula begini.

          Suhaila merupakan seorang wanita misteri yang menyendiri dalam sebuah rumah agam ditengah ladang kelapa sawit.Suhaila dikatakan sebagai membela saka peninggalan arwah ayahnya.

          Kamil,seorang bekas banduan yang baru keluar dari penjara,memulakan hidup baru di dalam ladang kelapa sawit milik Suhaila.Cinta yang berputik membawa Kamil kearah untaian misteri dari rumah agam Suhaila.

          Hafiz,seorang pengembara yang bertemu cinta hati dari Indonesia yang sedang melarikan diri dari Bapak Rinto dan sentiasa diburu oleh orang suruhan Bapak Rinto untuk dibawa pulang ke negara asalnya.

          Abam,seorang penjaga lembu yang lurus bendul,jatuh hati kepada Juita,anak Pak Budin.Pak Budin adalah pemilik lembu-lembu yang dijaga Abam.Abam sering mengusik Juita dan ingin berkahwin dengan Juita tetapi ditolak Juita.

          Yang ini adalah pengenalan.Al-kisah ceritanya begini....Suhaila pernah dituduh membunuh arwah suaminya,tetapi dibebaskan atas jaminan polis.Suhaila mula hidup dengan  mengasingkan diri dari dunia luar selepas bebas dari tahanan.Suhaila sering dicemuh kerana membunuh suaminya sendiri.

          Kehadiran Kamil ke ladang kelapa sawit membongkar segala rahsia Suhaila.Kamil menawarkan diri untuk membantu Suhaila untuk membuang saka singa.Benarkah Suhaila memiliki saka singa?Suhaila menafikan tentang keujudan saka singa tersebut.Suhaila meminta Kamil menyampaikan pesanan kepada Hafiz.Kamil menghantarnya kepada nenek Hafiz kerana Hafiz yang tidak berada di dalam negara ketika itu.

          Kita berbalik pula kepada kisah Hafiz. Hafiz yang dibesarkan oleh datuk dan neneknya selepas kematian ayahnya. Bayangan kata bahawa beliau adalah keturunan singa membuatkan Hafiz sering mengigau. Hafiz yang mencintai Citra Widya sentiasa membantu pujaan hatinya melarikan diri dari buruan . Kenapa Citra Widya diburu?Apakah Citra Widya sebenarnya mempunyai satu hubungan dengan Bapak Rinto sehinggakan dia melarikan diri?Hafiz tidak peduli.Citra Widya adalah cinta hatinya.

         Sehingga akhirnya Citra Widya terpaksa akur bahawa dia juga mencintai Hafiz. Sebenarnya bukan senang nakcekup hati Citra Widya ni tau...naik geram juga kita membacanya.Tetapi rahsia itu korang kena baca sendiri baru best...hahaha...

          Citra Widya dan Hafiz akhirnya membuat keputusan untuk berkahwin.Dalam saat begini pula, Citra Widya menyerah kalah lantas dengan rela hati pergi meninggalkan Hafiz untuk kembali kepada Bapak Rinto. Citra Widya akhirnya dibawa pulang ke Indonesia oleh orang suruhan Bapak Rinto.Siapakah Bapak Rinto?Hafiz mula curiga.Hatinya tergugat.Namun begitu,dia membuat keputusan untuk berhadapan dengan Bapak Rinto.

          Dipendekkan cerita, Bapak Rinto rupanya adalah bapa kepada Citra Widya.Citra Widya telah melarikan diri kerana tidak mahu berkahwin dengan lelaki pilihan bapanya.Saat mereka hampir dijodohkan, Hafiz mendapat tahu bahawa Citra Widya dan dirinya tidak mungkin boleh bersatu.Kenapaek?Bab ni saya taknak pecah lobang.Korang bacalah sendiri.Kalau tak,hilanglah suspennya.Hafiz kembali ke Malaysia membawa hati yang luka.Bungkusan kiriman dari Suhaila mengandungi catatan perjalanan datuknya dan juga catatan Suhaila ibunya.Rahsia telah terbongkar.

          Mau aje saya ceritakan rahsianya.Tapi kata hati saya,tak payah...kasi suspen lebih...

          Abam pula dalam pada digelar bodoh piang dan bermacam lagi yang menyakitkan hati,tetapi masih juga menyimpan hasrat berkahwin dengan Juita. Kerana nekadnya Abam yang ingin melamar Juita,Pak.Budin mengenakan syarat supaya Abam menyediakan sebuah kereta,sebuah rumah dan membawa Pak Budin dan isteri ke mekah sebagai hantaran. Juita yang juga peminat setia novelist Ramda Amira meminta Abam menuliskan sebuah novel sebagai hantaran perkahwinan.Semuanya dilakukan untuk mengelak permintaan Abam yang tidak masuk akal,iaitu ingin berkahwin dengan Juita.

          Abam berusaha membuat kereta kayu untuk Pak Budin.Namun akhirnya dia mula diterangkan apa yang sebenarnya dimaksudkan Pak Budin dan Juita.Abam sedih.Namun begitu, rajuknya tidak begitu dihiraukan.Abam yang membuat pengintipan di rumah agam Suhaila. Abam tekad berhadapan dengan Suhaila dan ingin membantu Suhaila.Abam meletak jawatan sebagai penjaga lembu Pak Budin.Ini membuatkan Juita kecewa dan sedih.Abam meminta masa enam bula untuk memenuhi segala syarat Pak Budin dan Juita.

          Suhaila kecewa kerana pesanannya kepada Hafiz tidak dapat disampaikan Kamil seperti yang diharapkan. Beliau membuat keputusan untuk bertolak ke pulau Singah walaupun tanpa Hafiz.Perjalanan ke Terengganu akhirnya sampai di pengkalan.Hafiz yang pulang untuk bertemu Suhaila setelah mengetahui rahsia siapa Suhaila dan siapa yang membunuh ayahnya,jadilah macam cerita omputih.Siap jumpa surat pesanan yang ditampal Suhaila pada rumah agam.

          Dalam nak gerak tu, sampai juga Hafiz.Maka merekapun bergerak sama ke Pulau Singah. Nada suspen memang terbaiklah...

          Akhir sekali,saya nak bukalah sedikit rahsia diorang ni...Atuk si Hafiz ni pernah berlayar dan kapalnya pecah sehingga terdampar ke Pulau Singah.Pertemuan dengan Dang Chanden membuatkannya jatuh cinta.Tetapi cinta mereka dihalang kerana diantara mereka mempunyai batasan rahsia yang sukar dimengertikan.Keluarga Dang Chanden memiliki sumpahan.Mereka tidak boleh keluar dari pulau ini supaya tidak terkena tulahnya.

         Atuk Hafiz diusir keluar dari pulau.Tetapi demi cinta, Dang Chanden menyusup masuk ke dalam kapal tanpa pengetahuan ibu bapanya.Mereka hidup bahagia sehinggalah Suhaila dilahirkan.Dang Chanden menghilangkan diri.Yang tinggal hanyalah tohmahan tentang atuknya memiliki saka singa.Rupa-rupanya Dang Chanden bertukar menjadi seekor singa betina dan ditempatkan oleh atuknya di bahagian bawah rumah agam.

         Pelayaran penuh triller kalau korang baca buku ni tau...Pelayaran membawa seekor singa putih bermata merah saga. Dah jumpa pulau tu,mak bapak Dang Chanden tidak mahu memaafkan Dang Chanden sehingga hati pembaca turut diburu resah dan simpati.Dang Chanden kian lemah.

(Sebagai pembaca,kita tertanya-tanya siapa hero dan heroin sebenar dalam cerita ni?Macam Abam je heronya.Hilang semua kebodohan piangnya.)

          Abam berjaya memujuk ibu bapa Dang Chanden untuk memaafkan anak mereka.Dah tu barulah Dang Chanden berubah kepada bentuk manusia semula.

         Selepas enam bulan,Juita kian sedih.Janji Abam untuk kembali tidak ditepati.Rindunya pada Abam membuatkan dirinya huru hara.Akhirnya tanpa berfikir panjang,Juita menerima lamaran lelaki lain.Tunangannya menjemput ke majlis pelancaran buku terbaharu Ramda Amira penulis kesayangannya.

        Tanpa diketahui, Tunangnya ,Abam dan Ramda Amira adalah orang yang sama.Maka terhurailah sebuah cerita dari gabungan tiga lelaki,tiga wanita dan sebuah cerita.TAMAT.

        Korang rasa best tak cerita ni?Adik ipaq saya merangkap peminat setia Ramlee Awang Murshid mensifatkan, imaginasi Ramlee Awang Murshid tak best.Tetapi bagi saya sendiri, cerita ni best tau...Kalau nak ikutkan cerita seram, cerita ni memang tak seram.Sebab tu adik ipaq saya tu kata tak best.Tapi cerita ni sebenarnya menghiburkan,suspen dan santai.Kita yang membacanya tak stress.Ceritanya memang mudah dijangka.Berbeza dengan cerita tulisan Ramlee Awang Murshid sebelum ini.

        Apapun,tepuk dada,tanyalah selera.Siapa tahu,selepas imaginasi ni, Ramlee Awang Murshid akan membuat cerita seram pula kan...Tetapi apa yang saya rasakan, tiada calon cerita terbaharu dari beliau kerana di belakang buku tidak lagi tertulis tajuk cerita baharu seperti yang dilakukan beliau sebelum ini.Wallahu a'lam.

        Buat peminat Ramlee Awang Murshid, "SELAMAT MENMBACA"      


Rabu, 8 Jun 2016

Amir Minah Macho-Ummu Wafa

          Amir Minah Macho adalah novel karya Ummu Wafa untuk kesekian kalinya berada dalam koleksi novel kesayangan saya.Sebenarnya novel ni dah lama di pasaran.tapi baru kali ini saya mengorbankan sedikit wang untuk memiliki buku-buku idaman yang telah sekian lama terpendam.

          Novel ini saya beli pada hujung minggu lepas di jualan gudang Karangkraf.Hakikat yang tak dapat dinafikan,masih banyak novel yang saya idamkan,tetapi memadailah buat kali ni.Nak borong semua,habislah kena ikat perut.

          Novel ini mengisahkan tentang seorang gadis tomboy yang bekerja sebagai seorang mekanik kereta di bengkel kereta milik bapa saudaranya Halim(paksu).

          Kisah bermula dari kereta volksvagen tua yang dimiliki Airel rosak dalam perjalanan untuk pergi kerja.Amir pula ditugaskan untuk membaiki kereta tersebut.

          Sampai sahaja Amir berdekatan kereta putih milik Airel,Amir tercari-cari pemilik kereta.

          "Assalamualaikum" salam yang diberi membuatkan Amir terkejut beruk sampai tercekik chewing gum.hahaha,itulah kan... novel ni memang lawak dari mula cerita sampai tamat.Baca sinopsis je memang takkan puas hati tau...

          Sekali mata bertentangan,Amir terkelu dan Airel pula terpana.Amir jatuh cinta. Airel merasakan ada sesuatu yang mengalir dihatinya,tetapi masakan dia boleh jatuh cinta pada seorang lelaki? Tak kisahlah...tapi Airel bagai terpesona untuk mengenali siapa Amir.

          Amir yang kelu terpaksa belagak bisu untuk cover malu.Kelam kabut guna bahasa isyarat untuk berkomunikasi dengan Airel.Setelah dibaiki,tetapi kereta katak Airel masih tak mahu hidup.Nak call paksu pulak,dah berlagak bisu.Terpaksalah mesej paksu walaupun biasanya dialah yang paling malas nak mesej orang.

          Kereta terpaksa ditunda ke bengkel kerana tak cukup alatan.Si Airel ni pulak,terpaksa menghadiri mesyuarat penting.Mahu tak mahu,terpaksa mintak tolong Amir hantarkan.

          Amir yang selalu bawa motor ala-ala mat rempit tu pun hantarlah Airel ke pejabat.Airel yang kecut perut terpaksa memeluk pinggang Amir.Apa lagi,lagi lajulah Amir memecut.

          Esok harinya,bila Airel datang ke bengkel untuk mengambil keretanya,Amir keluar dan menyuruh kawan-kawannya memberitahu bahawa beliau balik kampung sebab nenek sakit.Tipu pulak depak Paksunya Halim.Nenek Amir tu kan mak Halim...kantoi alamlah jawabnya.hahaha..

          Kalau saya nak cerita semua,memang banyak part best dan kelakar.Tapi dipendekkan cerita,Amir dipaksa bertunang dengan Mail, rakan sekelas masa kecil Amir.Pada mulanya Amira membangkang.tetapi bila emaknya pura-pura sakit,terpaksalah Amir mengalah.Sudah begitu,habis kaki seluar jin mambang Amir kena gunting oleh Mak Milah ibunya.

          Amir terpaksa menjadi Amira yang berbaju kurung pulang ke Kuala Lumpur.Demi kerja bengkel,Amira membeli pakaian baru.Tetapi namanya kini Amira,seorang gadis manis pujaan Mail dan Airel.

          Dan dipendekkan cerita,bermulalah epilog air mata bila Amira dan Airel saling jatuh cinta sedangkan Amira sudah bertunangan dengan Mail. Ditambah pula ibu Airel iaitu Puan Hasni seorang yang mementingkan harta.Kakak Airel sendiri pernah dibuang keluarga kerana berkahwin dengan pilihan sendiri sehinggakan cucunya sendiri yang sakit tidak dipedulikan.

          Cinta Amira dan.Airel ditentang oleh kedua belah pihak.Akhirnya Amira memilih untuk memutuskan hubungan dengan Airel dan menerima Mail.Dalam perjalanan pulang ke kampung,ketika menunggu bas,Amira diragut.Kerana dia sedang berbaju kurung,Amira tidak mampu mengejar pencuri tersebut.

          Pencuri tersebut melarikan diri ke dalam sebuah kereta yang sedang menunggunya.Kesian Amira,terpaku ditengah jalan.Tiba-tiba tubuhnya melayang.Amira dirempuh kenderaan dan darah pekat mengalir di kepalanya.

          Pengebumian Amira selesai sudah.Mak Milah bagai orang mamai merindui Amira yang meninggalkannya.Rasa bersalah kerana selalu memarahi Amira dan memaksa Amira berkahwin menghantui fikirannya.

          Dua tahun berlalu.Airel kini aktif dalam aktiviti tablighnya.Mega Sakinah muncul dalam cerita ni.Mega Sakinah jatuh cinta dengan suara imam solat di masjid dan memohon supaya ayahnya meminang pemilik suara itu.

          Sebenarnya,cerita ni panjang dan sangat menarik.Sengaja saya pendekkan sebab taknak entry ni over long night.hihi,
Kalau korang nak tau,kenalah beli buku ni.Walaupun dah lama di pasaran,tapi tak rugi beli tau...

          Ummu Wafa memang hebat mencantum cerita santai dengan selitan agama.Saya sukakanya.

          Ending cerita ni,Airel kahwin dengan Mega Sakinah.Mega Sakinah pula adalah Amira yang hilang ingatan akibat kemalangan.Macam mana boleh jadi camtu, jom baca novel ni.

Sekian...

Khamis, 19 Mei 2016

Perlaking putihkan kulit

 PERLAKING.
KANDUNGAN: 30 SACHET.
HARGA PASARAN: RM160.00

OFFER :RM120.00 SM/RM125.00 SS.

HARGA INI SAH SEHINGGA DIBERITAHU

PERLAKING membantu anda mendapatkan kulit idaman! Suami dan rakan-rakan pasti puji anda setiap hari! Makan cuma 1 sachet sebelum  sarapan dan terus dimakan tanpa perlu dibancuh.

3 bahan penting dalam PERLAKING serta khasiatnya :-

1. Serbuk Mutiara Filipina
- Lebih ringan , berkualiti dan mempunyai mineral serta vitamin yg tinggi
- Amat dipercayai oleh golongan bangsawan Cina sebagain bahan pemutih dan awet muda dlm menjaga kecantikan kulit
- Bersifat antiradikal bebas . Melawan segala toksin dalam badan dan membuangnya . Hasilnya kulit yg cantik , gebu tanpa cela dihasilkan
- Mengecutkan jerawat

2. Kolagen Ikan Salmon
- tidak menggemukkan seperti kolagen ikan biasa
- Kolagen yg lebih berkualiti dan sering digunakan oleh negara Filipina , Korea dan Jepun
- Lebih pantas menyerap ke dalam sel kulit dan merangsang penghasilkan sel kulit baru
- Mengandungi amino acid, omega 3 dan pelbagai mineral yg membantu dalam kesihatan dan kecantikan
- Memudarkan parut dan menggebukan kulit

3. Acid Hyaluronik Gred A
- Lebih halus dan bermineral
- Merangsang penghasilan kolagen dalam badan
- Bertindak balas dengan vitamin C untuk menghilangkan kedutan, parut dan jeragat serta kedutan
- Melembapkan kulit

Bahan lain : Vitamin E & Grapeseed Extract sebagai antioksidan , dan menyokong komposisi kolagen dan serbuk mutiara dalam badan

==============================
KELEBIHAN :-

✔ Melembapkan kulit dalam masa 24 jam
✔ Membuatkan kulit semakin flawless, gebu dan glow seolah olah memakai makeup
✔ Kulit menjadi putih kemerah merahan dalam tempoh yg SANGAT singkat
✔ Jeragat semakin pudar seawal pengambilan
✔ Jerawat kecut dan minyak muka semakin berkurang
✔ Parut pada kulit akan dirawat dan perlahan-lahan akan pudar/hilang
✔ Mengecilkan pori-pori muka dan membuang blackhead
✔ Kulit awet muda, tegang dan cantik serta banyak lagi kebaikan lain
✔ Halal Bumiputera serta mendapat pengiktirafan halal daripada Pakistan
✔ Tak ada apa-apa pantang termasok caffein

KEHEBATAN :-

✔ 1 hari untuk rasa kulit semakin lembap
✔ 3 hari untuk lihat jerawat kecut
✔ 7 hari kulit semakin glow dan putih berseri
✔ 14 hari parut semakin pudar dan kulit semakin gebu
✔ 28 hari lahir kulit baby terpancar
seluruh badan

KEBAIKAN :-
- Mencerahkan dan menggebukan kulit
- Membuatkan kulit kelihatan lebih berseri
- Melembapkan kulit dalam masa 24 jam
- Menghilangkan kesan parut dan jerawat
- Mengurangkan masalah jeragat
- Kulit nampak lebih anjal dan awet muda

Cara penggunaan:
~koyakkan sachet dan tuang ke dalam mulut.
~Nikmatilah rasa anggur setiap pagi sebelum sarapan atau sebelum tidur.
~Minum air yang mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 2liter sehari.
 Sukacita saya nak perkenalkan kawan merangkap salah seorang supplier saya ,Amy yang berani mencuba sendiri produk jualannya.Gambar ini adalah hasil selepas 28 hari beliau makan perlaking.Putih melepakkan?
 Gambar ni adalah kotak terkini perlaking sepwrti gambar paling atas tu.
 Gambar ni,adalah gambar packaging sebelum ini.Ia dimasukkan ke dalam botol.Perlaking baru ni mereka masukkan ke dalam kotak.
 Gambar ni pulak,saya nak tunjukkan gambar sachet yang terbaharu selepas produk ini meletup-letup di pasaran.Stok barang selalu sahaja terputus akibat permintaan yang tinggi.Alhamdulillah...walaupun permintaan tinggi,pemiliknya tidak menaikkan harga,sebaliknya menawarkan harga istimewa Rm120.00 dan ianya sah sementara hq menaikkan harga.

Sebagai meraikan hari ulang tahun kelahiran pemilik produk ini iaitu Safiey Ilias,beliau membuat tawaran harga untuk tiga hari iaitu 28,29 dan 30 haribulan Mei 2016 ini.Kalau ada yang membaca ketika saya menulis post entry ni, bolehlah nak order cepat sebelum tarikhnya luput.

Kalau korang baca selepas tarikh tersebut,saya mohon maaf ajelah ya...sebab ianya sah sehingga tarikh tersebut sahaja.
 Gambar kat atas ni adalah pemilik produk Perlaking yang membuat percubaan ke atas dirinya sendiri untuk membuktikan keberkesanan produk beliau.

Bersama ini saya sertakan testimoni terakhir dari saya.
Kalau kita perhatikan,gambar kiri tu di dalam cahaya terang kan...dan gambar kanan tu cahaya kurang.Ini bermakna,gambar kanan tu membuktikan bahawa gambar ni adalah sebenar,bukan edit.Walaupun kurang pencahayaan,dengan perlaking,wajah kelihatan lebih cerah dan gebu.Betul tak?

Akhir kata dari saya, nak lebih bukti testimoni,silalah google.Ada banyak sangat testimoni dari pengguna perlaking.

Terus terang,saya belum cuba.Buat masa ni,saya nak rampingkan badan dengan kopi kembali jelita.Rasanya lemak kat perut pun dah mengecil.Walaupun saya tidak gemuk sangat,tetapi bukan mudah nak hilangkan lemak tepu kat perut tau...

Saya consume dengan vitamin c Pahang Pharma untuk membaiki kulit yang sunburn teruk akibat selalu terdedah kepada ultra violet sejak bekerja ni.Apa tak hangus?pukul satu je balik rumah naik motor.pukul dua,pecut semula ke tempat kerja. Bukan muka je hitam,tapi tangan pun hitam.Dah jadi mak belang je saya tengok.

Dengan consume 2 produk ni,Alhamdulillah... kulit saya dah kembali pulih sekata.Tapi hasrat nak cuba perlaking turut berkobar-kobar.maunya tidak?Jealous juga melihat Amy yang dah putih jafi sangat cun.

Kalau korang nak order Perlaking,whatsapp aje saya ya... 0192057039

Maaf kalau mutu penulisan saya tak cantik. Nak buat macamana...guna telefon je ni tau...janji boleh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...