lazada

Puteri Kenari

blog ini adalah blog peribadi.Dalam masa yang sama, saya adalah seorang peniaga online dan sudah mendaftar dengan ssm

Rabu, 8 Jun 2016

Amir Minah Macho-Ummu Wafa

          Amir Minah Macho adalah novel karya Ummu Wafa untuk kesekian kalinya berada dalam koleksi novel kesayangan saya.Sebenarnya novel ni dah lama di pasaran.tapi baru kali ini saya mengorbankan sedikit wang untuk memiliki buku-buku idaman yang telah sekian lama terpendam.

          Novel ini saya beli pada hujung minggu lepas di jualan gudang Karangkraf.Hakikat yang tak dapat dinafikan,masih banyak novel yang saya idamkan,tetapi memadailah buat kali ni.Nak borong semua,habislah kena ikat perut.

          Novel ini mengisahkan tentang seorang gadis tomboy yang bekerja sebagai seorang mekanik kereta di bengkel kereta milik bapa saudaranya Halim(paksu).

          Kisah bermula dari kereta volksvagen tua yang dimiliki Airel rosak dalam perjalanan untuk pergi kerja.Amir pula ditugaskan untuk membaiki kereta tersebut.

          Sampai sahaja Amir berdekatan kereta putih milik Airel,Amir tercari-cari pemilik kereta.

          "Assalamualaikum" salam yang diberi membuatkan Amir terkejut beruk sampai tercekik chewing gum.hahaha,itulah kan... novel ni memang lawak dari mula cerita sampai tamat.Baca sinopsis je memang takkan puas hati tau...

          Sekali mata bertentangan,Amir terkelu dan Airel pula terpana.Amir jatuh cinta. Airel merasakan ada sesuatu yang mengalir dihatinya,tetapi masakan dia boleh jatuh cinta pada seorang lelaki? Tak kisahlah...tapi Airel bagai terpesona untuk mengenali siapa Amir.

          Amir yang kelu terpaksa belagak bisu untuk cover malu.Kelam kabut guna bahasa isyarat untuk berkomunikasi dengan Airel.Setelah dibaiki,tetapi kereta katak Airel masih tak mahu hidup.Nak call paksu pulak,dah berlagak bisu.Terpaksalah mesej paksu walaupun biasanya dialah yang paling malas nak mesej orang.

          Kereta terpaksa ditunda ke bengkel kerana tak cukup alatan.Si Airel ni pulak,terpaksa menghadiri mesyuarat penting.Mahu tak mahu,terpaksa mintak tolong Amir hantarkan.

          Amir yang selalu bawa motor ala-ala mat rempit tu pun hantarlah Airel ke pejabat.Airel yang kecut perut terpaksa memeluk pinggang Amir.Apa lagi,lagi lajulah Amir memecut.

          Esok harinya,bila Airel datang ke bengkel untuk mengambil keretanya,Amir keluar dan menyuruh kawan-kawannya memberitahu bahawa beliau balik kampung sebab nenek sakit.Tipu pulak depak Paksunya Halim.Nenek Amir tu kan mak Halim...kantoi alamlah jawabnya.hahaha..

          Kalau saya nak cerita semua,memang banyak part best dan kelakar.Tapi dipendekkan cerita,Amir dipaksa bertunang dengan Mail, rakan sekelas masa kecil Amir.Pada mulanya Amira membangkang.tetapi bila emaknya pura-pura sakit,terpaksalah Amir mengalah.Sudah begitu,habis kaki seluar jin mambang Amir kena gunting oleh Mak Milah ibunya.

          Amir terpaksa menjadi Amira yang berbaju kurung pulang ke Kuala Lumpur.Demi kerja bengkel,Amira membeli pakaian baru.Tetapi namanya kini Amira,seorang gadis manis pujaan Mail dan Airel.

          Dan dipendekkan cerita,bermulalah epilog air mata bila Amira dan Airel saling jatuh cinta sedangkan Amira sudah bertunangan dengan Mail. Ditambah pula ibu Airel iaitu Puan Hasni seorang yang mementingkan harta.Kakak Airel sendiri pernah dibuang keluarga kerana berkahwin dengan pilihan sendiri sehinggakan cucunya sendiri yang sakit tidak dipedulikan.

          Cinta Amira dan.Airel ditentang oleh kedua belah pihak.Akhirnya Amira memilih untuk memutuskan hubungan dengan Airel dan menerima Mail.Dalam perjalanan pulang ke kampung,ketika menunggu bas,Amira diragut.Kerana dia sedang berbaju kurung,Amira tidak mampu mengejar pencuri tersebut.

          Pencuri tersebut melarikan diri ke dalam sebuah kereta yang sedang menunggunya.Kesian Amira,terpaku ditengah jalan.Tiba-tiba tubuhnya melayang.Amira dirempuh kenderaan dan darah pekat mengalir di kepalanya.

          Pengebumian Amira selesai sudah.Mak Milah bagai orang mamai merindui Amira yang meninggalkannya.Rasa bersalah kerana selalu memarahi Amira dan memaksa Amira berkahwin menghantui fikirannya.

          Dua tahun berlalu.Airel kini aktif dalam aktiviti tablighnya.Mega Sakinah muncul dalam cerita ni.Mega Sakinah jatuh cinta dengan suara imam solat di masjid dan memohon supaya ayahnya meminang pemilik suara itu.

          Sebenarnya,cerita ni panjang dan sangat menarik.Sengaja saya pendekkan sebab taknak entry ni over long night.hihi,
Kalau korang nak tau,kenalah beli buku ni.Walaupun dah lama di pasaran,tapi tak rugi beli tau...

          Ummu Wafa memang hebat mencantum cerita santai dengan selitan agama.Saya sukakanya.

          Ending cerita ni,Airel kahwin dengan Mega Sakinah.Mega Sakinah pula adalah Amira yang hilang ingatan akibat kemalangan.Macam mana boleh jadi camtu, jom baca novel ni.

Sekian...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...