lazada

Puteri Kenari

blog ini adalah blog peribadi.Dalam masa yang sama, saya adalah seorang peniaga online dan sudah mendaftar dengan ssm

Isnin, 29 Mei 2017

Alana kopi hijau (green coffee)




ALANA KOPI HIJAU.
HARGA PASARAN RM 39.90
KANDUNGAN 15SACHET/ KOTAK.

ALANA KOPI HIJAU (GREEN COFFEE)

          Alana kopi hijau dihasilkan dengan gabungan bahan organik yang diyakini mampu membuang toksin, menguruskan badan dan mempunyai khasiat kesihatan yang sangat baik untuk tubuh kita.

            Resepi terbaru untuk mendapatkan berat badan ideal ini merupakan Gabungan 'Organic Green Coffee' bersama Chia Seed nyata memberikan impak ketara.

          Ditambah pula dengan kebaikan Susu Kambing dan Habbatus sauda yang kaya zat, vitamin juga mineral, pastinya memberikan lebih banyak manfaat untuk kesihatan badan kita!

          Apa yang tak dapat dinafikan, Alana kopi ni memang sangat sedap sehinggakan kita rasa tak puas kalau nak minum secawan sahaja.

KANDUNGAN DALAM KOPI HIJAU ALANA
๐Ÿ’‹ Chia Seed
๐Ÿ’‹ Arabian coffee
๐Ÿ’‹ Susu kambing berkualiti
๐Ÿ’‹Habatus sauda

10 SEBAB KENAPA PILIH KOPI HIJAU ALANA

☕ Mengenyangkan
☕ Membantu menahan selera makan
☕ Membakar lemak dengan cepat
☕ Menurunkan Berat Badan
☕ Awet Muda
☕ Meningkatkan metabolisma tubuh badan
☕ Membantu mengurangkan kolestrol
☕ Tinggi antioksida
☕ Membuang toksin dalam badan
☕ Melancarkan penghadaman

☕ http://www.wasap.my/60192057039

KHASIAT & KEBAIKAN ALANA KOPI HIJAU :

☆ Menstabilkan tekanan darah
☆ Membakar lemak berlebihan dengan cepat
☆ Meningkatkan metabolisma tubuh
☆ Badan lebih segar, cergas bertenaga
☆ Mengenyangkan, kawal selera makan
☆ Tinggi antioksidan untuk Awet muda
☆ Membuang toksin dalam badan
☆ Melancarkan sistem penghadaman
☆ Sesuai untuk lelaki dan wanita

CARA PENGAMBILAN ALANA KOPI HIJAU :

- Bancuh 1 sachet dalam secawan air panas.
- Minum pagi sebelum sarapan.

Testimoni:







Testimoni ni semuanya datang dari pengguna Alana coffee dan dishare ke group agen masing masing.Masih banyak testimoni yang kita boleh jumpa kalau google info Alana kopi ni.

          Saya sebagai seorang ahli grup juga mendapat feed back baik dari agen yang telah mencubanya.

Berminat nak cuba Alana kopi?

Whatsapp salmiah awang,

No h/p :  0192057039

Selasa, 23 Mei 2017

Hukum minta maaf sebelum ramadhan

MASIH Ramai orang bertanya berkenaan status:
Terlalu kerap mereka menjadikan grup whatsapp sebagai medan untuk mereka mencipta isu viral. Tetapi sangatlah menyedihkan bila isu agama dijadikan viral tanpa mengira apakah ianya benar atau sebaliknya.

Pertama kali, saya sendiri nak kongsikan jawapan viral tentang Hukum minta maaf sebelum Ramadhan. Jawapan ini saya copy paste dari page facebook Ustaz Rozaimie Ramle.

VIRAL TERSEBUT BERBUNYI BEGINI:

HUKUM MINTA MAAF SEBELUM RAMADHAN.

Ketika Rasulullah SAW sedang berkhutbah pada suatu Sholat Jumaat (dalam bulan Sya'ban), beliau mengatakan Aamiin sampai tiga kali dan para sahabat begitu mendengar Rasulullah mengatakan aamiin. Terkejut dan spontan mereka ikut mengatakan aamiin. Tapi para sahabat bingung, kenapa Rasulullah SAW berkata aamin sampai tiga kali. Ketika selesai sholat Jum'at para sahabat bertanya kepada Rasulullah, kemudian menjelaskan:-

*"ketika aku sedang berkhutbah, datanglah Malaikat Jibril dan berbisik, hai Rasulullah SAW, aamiinkan doaku ini", jawab Rasulullah.*

Do'a Malaikat Jibril adalah:

Yaa Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:-

- Tidak memohon ma'af terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);

- Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

- Tidak berma'afan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun amin sebanyak 3 kali..

(Hadis shahih diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah, Ahmad dan Al Baihaqi dari sahabat Abu Hurairah ra)..

☺ *TAK TERASA...!!!*

⭐ 23 hari lagi, Nafas menjadi Tasbih...

⭐ 23 hari lagi, Tidur menjadi Ibadah...

⭐ 23 hari lagi, Doa di ijabah...

⭐ 23 hari lagi, Pahala di lipat gandakan...

⭐ *AKAN TETAPI......*

๐Ÿ™ itu semua tidak akan terjadi tanpa maaf tulus & ikhlas dari hati saudara/i ku...

Izinkan dari lubuk hatiku yang paling dalam, memohon maaf untuk:-

๐Ÿ™ lisan yg tidak berkenan..
๐Ÿ™ janji yg terabaikan..
๐Ÿ™ hati yg berprasangka buruk..
๐Ÿ™� sikap yg menyakitkan..

 *Mohon maaf atas semua kekhilafan itu*..

⭐ Sehingga kita di beri umur panjang nan barokah..

⭐ Sehingga kita bisa di pertemukan pd bulan Suci Ramadhan...

๐Ÿ™ *Allahumma baariklanaa fii Rojaba wa Sya'bana wa ballighnaa Romadhoona waghfirlanaa dzunuubanaa.*

Aamiin Yaa Robbal Alamiin..

Maafkan semua dosa2 n kesalahan sya.. yg sengaja mahupun yg tidak d sedari..

SAYA MOHON KEMAAFAN DARI HUJUNG RAMBUT HINGGA HUJUNG KAKI.. SELAMA KITA BERSAHABAT DN BERGURAU DIDALAM WSAP..

################################

DR ROZAIMI RAMLE MENJAWAB :

Waalaikumussalam,

Saya tidak menjumpai lafaz sebegini. Hadis yang saya jumpa ialah:

ุนَู†ْ ุฌَุงุจِุฑِ ุจْู†ِ ุนَุจْุฏِ ุงู„ู„َّู‡ِ ، ” ุฃَู†ّ ุงู„ู†َّุจِูŠَّ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ุฑَู‚َู‰ ุงู„ْู…ِู†ْุจَุฑَ ، ูَู„َู…َّุง ุฑَู‚َู‰ ุงู„ุฏَّุฑَุฌَุฉَ ุงู„ุฃُูˆู„َู‰ ، ู‚َุงู„َ : ุขู…ِูŠู†َ ، ุซُู…َّ ุฑَู‚َู‰ ุงู„ุซَّุงู†ِูŠَุฉَ ، ูَู‚َุงู„َ : ุขู…ِูŠู†َ ، ุซُู…َّ ุฑَู‚َู‰ ุงู„ุซَّุงู„ِุซَุฉَ ، ูَู‚َุงู„َ : ุขู…ِูŠู†َ ، ูَู‚َุงู„ُูˆุง : ูŠَุง ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ ، ุณَู…ِุนْู†َุงูƒَ ุชَู‚ُูˆู„ُ : ุขู…ِูŠู†َ ุซَู„ุงุซَ ู…َุฑَّุงุชٍ ؟ ู‚َุงู„َ : ู„َู…َّุง ุฑَู‚ِูŠุชُ ุงู„ุฏَّุฑَุฌَุฉَ ุงู„ุฃُูˆู„َู‰ ุฌَุงุกَู†ِูŠ ุฌِุจْุฑِูŠู„ُ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ، ูَู‚َุงู„َ : ุดَู‚ِูŠَ ุนَุจْุฏٌ ุฃَุฏْุฑَูƒَ ุฑَู…َุถَุงู†َ ، ูَุงู†ْุณَู„َุฎَ ู…ِู†ْู‡ُ ูˆَู„َู…ْ ูŠُุบْูَุฑْ ู„َู‡ُ ، ูَู‚ُู„ْุชُ : ุขู…ِูŠู†َ ، ุซُู…َّ ู‚َุงู„َ : ุดَู‚ِูŠَ ุนَุจْุฏٌ ุฃَุฏْุฑَูƒَ ูˆَุงู„ِุฏَูŠْู‡ِ ุฃَูˆْ ุฃَุญَุฏَู‡ُู…َุง ูَู„َู…ْ ูŠُุฏْุฎِู„ุงู‡ُ ุงู„ْุฌَู†َّุฉَ ، ูَู‚ُู„ْุชُ : ุขู…ِูŠู†َ ، ุซُู…َّ ู‚َุงู„َ : ุดَู‚ِูŠَ ุนَุจْุฏٌ ุฐُูƒِุฑْุชَ ุนِู†ْุฏَู‡ُ ูˆَู„َู…ْ ูŠُุตَู„ِّ ุนَู„َูŠْูƒَ ، ูَู‚ُู„ْุชُ : ุขู…ِูŠู†َ ” .

Jabir bin ‘Abdullah berkata Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam menaiki minbar, ketika baginda menaiki anak tangga yang pertama, baginda menyebut “Amin”, kemudian apabila menaiki anak tangga yang kedua, baginda menyebut “Amin”,  kemudian apabila menaiki anak tangga ketiga, baginda menyebut “Amin”. Para sahabat bertanya: Ya Rasulullah. Kami mendengar engkau menyebut Amin sebanyak tiga kali. Baginda menjawab: Ketika aku menaiki anak tangga yang pertama, Jibril datang kepada ku dan berkata: Celaka sungguh seorang manusia yang bertemu dengan Ramadhan, tetapi keluar daripadanya tanpa diampuni dosanya. Lalu aku pun menyebut Amin. Kemudian Jibril berkata: Celakalah manusia yang ibu bapanya masih hidup atau salah seorang daripada mereka masih hidup, tetapi hal itu tidak memasukkannya ke dalam syurga. Aku pun menyebut Amin. Kemudian Jibril berkata: Celakalah manusia yang engkau (iaitu Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam) di sebut di sisinya, tetapi dia tidak berselawat ke atas engkau. Aku pun menyebut Amin.

[Al-Imam Al-Bukhari dalam Al-Adab Al-Mufrad, hadis no: 640. Sheikh al-Albani berkata ia Sahih Lighairihi dalam Sahih al-Adab al-Mufrad]

Jibril mengatakan:

1. Malang bagi orang yang ada ibu bapa tetapi tidak berbakti kepadanya.

2. Malang bagi orang yang dengar nama nabi disebut tetapi tidak berselawat ke atasnya.

3. Malang bagi orang yang dapat bertemu ramadhan tetapi tidak dapat pengampunan setelah ramadhan berlalu.

Doa ini diaminkan oleh Rasulullah shallallahu alaihi wassalam . Wallahua'lam

Page Dr. Ustaz Rozaimi Ramle - Hadith

Khamis, 11 Mei 2017

Rindu

          Hari ni nak buat tajuk jiwang sikit. Rindu macam tak jumpa setahun gitu.... tapi rindu untuk siapa kan?

          Sebenarnya saya rindu sangat nak menulis merapu macam dulu.tapi yelahkan...alasan seharusnya tak timbul kalau hati betul- betul ingin.

          Kata orang, tulis blog ni kena 'mantain' walaupun hanya sebaris ayat. Tetapi bagi saya pula, kalau setakat nak sebut hai, baik tak payah. Buang masa orang buka blog aje. Isinya langsung tak ada.

          Sebut perkataan ' langsung ni, sudah lama saya mencari perbezaan perkataan lansung dan langsung.Sebab saya selalu jumpa dua perkataan ini.Ini membuatkan saya keliru dan menulis blog saya dengan kedua- dua perkataan.

          Bermacam orang saya dah tanya termasuk anak-anak saya yang belajar di Universiti. Tetapi mereka sendiei kurang yakin dengan jawapan mereka.

          Akhirnya terdetik hati saya untuk bettanya kepada cikgu Bahasa Malaysia kat SKBY ni.

Jawapannya,
Perkataan lansung tidak ujud dalam Bahasa Malaysia. Perkataan yang sebenar hanyalah 'LANGSUNG' walau dalam apapun situasi ayat..

          Dalam erti kata lain, langsung tak ujud perkataan MELANSUNGKAN PERKAHWINAN. Tetapi MELANGSUNGKAN PERKAHWINAN.

          Akhirnya saya mempunyai tempat bertanya tentang bahasa yang tidak beku untuk blog saya. Terima kasih Cikgu Ruzieyan.

          Akhinya dengan secara tidak langsung, rindu saya pun terubat. Jumpa lagi lain waktu, Assalamualaikum...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...